tiistai 3. huhtikuuta 2012

Marjatta Kurenniemi: Unikon satuja


Kurenniemien sadut on ensimmäisen kerran ilmestyneet vuonna 1947, mutta tämä uudempi versio on vuodelta 2005. Kirjan ulkonäkö on moderni Christel Rönnsin kuvituksen vuoksi. Yhdeksän satua muodostavat kokonaisuuden - meillä kirjaa luettiin yksi satu per ilta. Lasten viime aikojen Aku Ankka -villityksen vuoksi oli ihana palata perinteiseen satuun.

Idea on viehättävä: kun lapset nukahtavat, tulee Unikko, joka vie lapset retkelle Hyvien unien maahan. Tietysti on olemassa myös Pahojen unien maa - onneksi, sillä muuten kokonaisuus olisi jäänyt vähän söpöilyksi. Tytär 6v. on kuunnellut hievahtamatta, mutta nuoremmat eivät oikein jaksa näitä satuja kuunnella.

Kuvitusta on vähän, mutta ne kiinnostivat lapsia yllättävän paljon, esimerkiksi enkeli-kuva herätti vastalauseen: "Eivät enkelit ole tuollaisia vaan valkoisia!" Rönnsin kuvituksessa enkeleillä on värilliset mekot ja huivit päässä, tietenkin, kun kyseessä on suuri enkeleiden kevätsiivous.

Ylivoimaisesti kiinnostavin satu oli Pahojen unien maa, jota hallitsi paha haltijalepakko. Kurenniemi saa aikaan juuri sopivaa jännitystä lapsille. Lepakon salatun jännittävästä kuvasta (ohessa) puhuttiin monta päivää ja sitä vertailtiin Lumikin noita-kuvaan (Disney-version koukkunokka). Rönnsin kuvitus ja sen vähäisyys ei tehnyt minuun vaikutusta mutta lapsiin kyllä!
Myös Unikon syntymäpäivä oli hyvä satu lasten mielestä, sillä siinä mentiin karkkimaahan. Hassua kyllä, Leikkikalumaa ei kuulemma ollut niin hyvä. Kokonaisuus on vähän epätasainen: Muutto-sadusta kommentti: "Höh, nytkö se jo loppui?" ja Pääskynpoikien koulusta. "Missä se Unikko oli?".

Lause: Niissä on vain se ero, että Satumaahan pääsee valveillakin, Hyvien Unien maahan vain unessa.

Tähtiä 4/5 tyttären 6v. kannalta, joka viehättyi.

Marjatta Kurenniemi: Unikon satuja
Kuvitus Christel Rönns
WSOY, 2005, ensimmäinen painos ilmestynyt 1947
80 s.

2 kommenttia:

  1. Meillä mies luki tämän joskus viime vuonna iltasaduiksi lapsille, tykkäsivät. Pitäisikin postata lyhyesti tästä ja muutamasta muusta iltasatukirjasta, joista en ole tehnyt omaa postaustaan.

    VastaaPoista
  2. Hei Maria, mukava kun kävit sivuillani. Jos kirjoitat tästä, olisi hauska tietää, mikä tarina nousee teillä mielenkiintoisimmaksi.

    VastaaPoista