lauantai 3. marraskuuta 2012

Tiina Lymi: Susi sisällä

Tiina Lymi on tunnettu näyttelijä ja myös käsikirjoittaja. Susi sisällä on hänen samannimisen näytelmänsä pohjalta kirjoitettu romaani. Tunnustan, että Lymin nimi kannessa sai tarttumaan kirjastossa teokseen.

Kirja käsittelee pettämistä avioliitossa. Ihana aviomies Vesa tietää, miten naista kohdellaan. Hän osaa sanoa ne oikeat sanat, imarrella, huomioida ja kommentoida kauniista ylähuulen kaaresta tai ruskeasta pilkusta silmässä. Valitettavasti huomiota saavat muutkin naiset kuin oma vaimo Tuula. Kun asianlaita selviää Tuulalle, avioero alkaa kolkutella parisuhteen portilla, vaikka Vesa miten yrittää paikkailla tilannetta.

Henkilöhahmot ovat tunteiden pyörityksessä ja osansa saavat myös sympaattiset sivuhenkilöt, Tuulan ja Vesan ystävät. Minusta ystävyyden kuvaus on onnistunutta, sekä naisten että miesten osalta. Ja muutenkin dialogi on sujuvaa ja nokkelaa.

Teos on enimmäkseen komedia, oikeammin tragikomedia, sillä kaikessa traagisuudessaan tilanteissa on huumoria. Komediallisuus tulee joistakin asioiden liioitteluista ja hauskasta sanailusta. Kuitenkin käsitellään todella vaikeita asioita, kuten sitä, miten lapset jäävät aikuisten ihmissuhdesotkujen jalkoihin. Lapsireppanat joutuvat seuraamaan vierestä aikuisten meuhkaamista.

Tuula on ammatiltaan suomentaja, joka haaveilee omasta kirjasta, ja oman elämänsä innoittamana hän suoltaa terapiamielessä tekstiä paperille tähän tapaan:

Rakennusinsinööri vikisi kuin marsu, kun Jennifer höyläsi perunankuorimaveitsellä ihoa hänen peräpäästään. Insinöörin kalpeilta petturin huulilta kuului hiljainen armonpyyntö, mutta Jennifer ei piitannut siitä tuon taivaallista (--).

Ja kustannussopimushan siitä paukahti. Teos nappasi minut lukijana heti mukaansa. Lukiessa oli kyllä muutama suvantovaihe, mutta tarina kantoi loppuun asti. Lukisinko lisää Lymiä? Kyllä. Vaikka teos ei ollut erittäin hyvä, se oli hyvä etenkin sitä ajatellen, että komedia on vaikea laji.

Muutamia linkkejä: Minna (Oota, mä luen eka loppuun) ei ihan syttynyt, Susan (Järjellä ja tunteella) arvion kanssa koen olevani samaa mieltä ja Annika K (Rakkaudesta kirjoihin) puolestaan piti kirjasta.

Tiina Lymi: Susi sisällä
Helsinki-kirjat, 2010, 223 (s.)

6 kommenttia:

 1. Muistaakseni Lymi näytteli hauskassa Vuoroin vieraissa -sarjassa, joka muistaakseni oli Anna-Leena Härkösen käsialaa. Tietenkin, jos on oma avioeroprosessi ao syyn vuoksi käynnissä, tai on kärsinyt lapsena vanhempien ao. käytöksestä, ei ehkä jaksa naurattaa. Minusta sarja oli myös riipaiseva.
  :)
  Bloggaukseesi. Minusta hyvä, ja sopivan lyhyt kirja, pitäisi varmaan lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lymi on kyllä takuuhyvä näyttelijä ja muutenkin tuntuu olevan lahjoja. Muistan hänet parhaiten tuota uudemmasta sarjasta Tahdon asia, joka oli harvinaisen hyvä kotimainen tv-sarja. Kirja on nopealukuinen, jonka lukee päivässä tai kahdessa.

   Poista
 2. Tämä kirja kiinnostaa juurikin koska pidän hirmu paljon Lymistä näyttelijänä. Taitaa livahtaa lukulistalle.

  Blogissani on sinulle Kirjanainen tunnustus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä uskallan suositella vaikka kaikki arviot eivät ole ylistäviä.

   Poista
 3. Ai että, tämä oli todella mainio kirja! Vakava aihe tietenkin, mutta Lymin dialogit aiheuttivat monet naurunpurskahdukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, dialogissa ei tullut ollenkaan vaivautunut olo vaan puhekieli ja hassut sanonnat oli onnistuneita, esim "tuhnu" = vätys mieheksi.

   Poista