tiistai 3. syyskuuta 2013

Kehtopainatteesta e-kirjan ostoon


















Kuvan kirja, Psalterium Dauid Prophete, sisältää psalmit ja papeille ohjeita rukoushetkiin. Se on painettu Lyypekissä vuonna 1485 tai 1486, eli kyseessä on inkunaabeli eli kehtopainate. Sellaiseksi kutsutaan ennen vuotta 1501 painettuja kirjoja; tämä aarre sijaitsee Kirjamuseo Pukstaavissa. Se on esimerkki kirjapainotaidon varhaisvaiheista - kirjapainon kehityshän mahdollisti kirjojen leviämisen tavallisellekin kansalle. Pitkä matka on tultu kehtopainanteesta tähän päivään, kun kirjoista on runsauden pula ja niitä on saatavilla virtuaalisesti sekunneissa.

Ostin kirjan tänään kuten moni muukin Marissan haasteen myötä: Josko nyt pääsisin ennakkoluuloista Jari Tervon suhteen, kun iPadilla on e-kirjana hänen uutuutensa Esikoinen. Tuli nostalginen olo, kun mainostekstissä mainittiin c-kasetit. Se ratkaisi ostopäätökseni (kuten huomaat, ei olla kovin varmalla pohjalla). Kääk, nyt jo pelkään, että tuli vikatikki! Mutta annan Jarille armollisesti mahdollisuuden, sillä ei kirjailijaa saa dissata omien ennakkoluulojen perusteella. Eihän?

Moni bloggari on lisännyt tunnisteihinsa kirjojen alkuperän ja tämä on ollut minunkin aikomukseni, mutta tekemistä on hidastanut sen tekemisen tylsyys, sillä suurin osa kirjoistani tulee kirjastosta. Joskus ostan, mutta harvemmin.

En koskaan pyydä arvostelukappaleita, sillä minulla ei ole hirveää intohimoa lukea uutuuksia lukuunottamatta joitakin suosikkikirjailijoitani; on niin paljon lukemattomia klassikkoja ympäri maailman! Yhden kirjan olen saanut kustantajalta ja koska se oli kiva lastenkuvakirja, kirjoitin siitä. Muutoin en ole missään kytköksissä kustantajiin.

Laskin pikaisesti kuitenkin blogin kirjojen alkuperän ja tältä se näyttää prosenteissa. Todennäköisesti mikään muu ei tulevaisuudessa muuttumaan kuin mahdollisesti e-kirjojen  määrä etenkin, jos kirjastojen e-kirjapalvelut kehittyvät. Tällä hetkellä paikallisen pikkukaupungin kirjaston e-kirjavalikoima on järisyttävän suppea. Lastenkirjoja on sen sijaan tullut ostettua e-kirjana enemmänkin, sillä ne ovat todella käteviä matkoilla.


47 %   kirjastosta
22 %   ostettu kirjakaupasta tai verkkokaupasta (huom. yleensä normaalihinnalla)
13 %   saatu lahjaksi tai lainaksi ystävältä
9 %     omasta hyllystä (alkuperä hämärän peitossa)
3 %     ostettu kirjaston poistomyynnistä
2,5 %  e-kirja kirjaston palvelusta/ostettu
1%      ostettu kirpparilta (paikko mainita: Aale Tynnin runoja)
1%      saatu kustantajalta

6 kommenttia:

  1. Sama juttu, lainaan kirjat kirjastosta. Ostin pokkarin sunnuntaina enkä raski ostaa kirjoja jatkuvasti.
    Suosittelen Jari Tervon Laylaa seuraavaksi tutustumiskirjaksi.

    VastaaPoista
  2. Luulen, että valitsit ihan hyvin. Jään odottamaan fiiliksiä...

    VastaaPoista
  3. Minäkin olen vähän ennakkoluuloinen Tervon suhteen, en tosin täysin vailla perusteita sillä olen häneltä yhden kirjan (lukion äikkää varten, miten siellä aina valitaankin yhteiskirjaksi miehen kirjoittama, mieskökulmainen kirja, tässä tapauksessa Poliisin poika) lukenutkin. Tuon Esikoisen aihe kuulostaa kyllä erityisen kiinnostavalta, jään odottamaan postaustasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria, hyvä kuulla, etä muitakin ennakkoluulosia löytyy. Minulla on kyllä hämärä mielikuva, että olisin joskus jotain Myyrää selaillut mutta en ole varma. Joistain hänen kolumneistaan olen kyllä pitänyt.

      Poista