maanantai 30. syyskuuta 2013

Loppukommentti Taivaslaulusta

Kirjoitin ensituntemuksiani Rauhalan Taivaslaulusta täällä, jolloin olin lukenut kirjan puoleenväliin. Jouduin jättämään kirjan kesken, sillä kirja ei ollut omani vaan luin sitä toisen "käsilaukusta". Kirjasta tuli hieno ja tasapainonen vaikutelma. Ihailin sen pehmeää kieltä, joka oli kuin samettia.

Koska kirja oli luettu puoleenväliin, en raaskinut ostaa sitä omakseni, joten tein varauksen kirjastoon. Pääsin varauslistan sijalle 14, mikä harmitti. Mutta tämähän ei ole vielä mitään, sillä Kalevan jutun perusteella Taivaslaulu on tehnyt varauslistan ennätyksen Oulun kaupunginkirjastossa. 17.9. sitä jonotti peräti 941! 

En siis valita omasta vaatimattomasta jonotusajasta. Minkä verran muuten olisit itse valmis jonottamaan? Mikä on jonotusennätyksesi? Minulla se olisi varmaankin lähellä tätä sijaa 14. Kipukynnys on samaten ehkä noilla main, muussa tapauksessa menisin kirjakauppaan ostamaan kirjan.

Tarkoitus oli tulla vain kertomaan, olen edelleen "täällä" ja että lukenutkin olen, esimerkiksi tämän Taivaslaulun loppuun, kun sen parin viikon jonotuksen jälkeen sain. Mielestäni teoksen tyyli säilyi loppuun asti. Viljan päätöksistä voi olla juonen kannalta monta mieltä, mutta minusta tarina on uskottava.

Koska kirja on ollut paljon esillä totean vain toivovani, että se niittäisi palkintoja. Minut se esikoisteoksena yllätti kertakaikkiaan ja Rauhalan tyyli miellytti.

Ai niin, tässä oli myös yksi parhaita synnytyskuvauksia, mitä olen lukenut. Ei mitään inhorealistista vaan vulkaanisia pommeja.

7 kommenttia:

 1. Jonotin erästä kirjaa puolen vuoden ajan kirjastosta. Olihan se aika pitkä aika, mutta ei sinä aikanakaan lukemisesta ollut pulaa ja maltoin olla hankkimatta kirjaa itselleni, vaikka sitä ainakin kerran kirjakaupassa hypistelinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puoli vuotta on kyllä pitkä. Jonotuskärsivällisyys riippuu varmasti itse kirjasta; itse ostan aika vähän mutta suosikkikirjailijoiden uutuudet on pakko hankkia nopeasti kaupasta.

   Poista
 2. Olen joskus odottanut pari kuukautta, mutta monesti olen ostanut kirjan :)

  VastaaPoista
 3. Hauska kuulla, että olet vielä täällä.

  Minä en ole kirjaston jonossa ollut kuin joskus jotain opiskelukirjoja lainatessani.

  Mulla on Taivaslaulu lukematta ja ehkä jääkin, sillä kirja ei suuresta hypetyksestä huolimatta ole saanut minua innostumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jokke ja Jaana, työasiat meinaa lohkaista ison palan ja harrastuksille jää vähemmän aikaa. Jaana, mitä ilmeisemmin siis ostat paljon enemmän kuin minä. Itsekin jonotan tosi harvoin.

   Taivaslaulu kiinnosti minua jo ihan teemaltaan. Minulla on käynyt jotensakin noin Kätilön kohdalla - hehkutus ja hypetys saa miltei negatiivisen reaktion. Kätilö siis odottaa edelleen hyllyssäni lukematta.

   Poista
 4. Olen ihan samaa mieltä tuosta synnytyskuvauksesta, se oli todella uskottava ja hieno!

  Minä harvoin varaan kirjoja vaan odottelen niiden löytyvän "vapaana" kirjastosta, joten varausjonoista on todella vähän kokemusta. Taivaslaulun varasin ja olin jonossa ensimmäisenä.

  VastaaPoista
 5. Hauskaa, että joku muukin on kiinnittänyt huomiota tuohon synnytyskuvaukseen. Olisipa jännä tietää mitä tuumii se jonottaja sijalla 941!

  VastaaPoista