lauantai 31. elokuuta 2013

Kirjamuseo Pukstaavi


Vierailin viime viikolla Kirjamuseo Pukstaavissa Sastamalassa (noin 50 km Tampereelta länteen). Pukstaavi on Suomen kirjainstituution säätiön valtakunnallinen museo, joka on erikoistunut suomalaiseen kirjaan ja siihen liittyvään kulttuurihistoriaan. Museossa käsitellään kirjaan liittyviä asioita teemoittain, esimerkiksi kirjan tekoprosessia, lastenkirjallisuutta, sarjakuvaa, ihmistä kirjan käyttäjänä jne. Hyvin toimiva ratkaisu! 

Yllä olevassa kuvassa on puusepän tekemä näköisjäljennys entisajan "painokoneesta" kirjasimineen. Kuva ei tee oikeutta hienolle puusepän työlle, sillä oppaan mukaan laite on tehty viimeisen päälle toimivaksi. Oli hienoa nähdä livenä entisajan kirjasimia ja ymmärtää, miten paljon työtä mm. eri fonttien sijoittelu on vaatinut. Näytillä oli myös erilaisia papereita eri aikakausilta ja mikä hienointa, tässä museossa papereihin ja esineisiin sai muutamaa poikkeusta lukuunottamatta koskea.


Yllä esitellään jättikirjan muodossa lastenkirjallisuuden historiaa Topeuliuksesta Tatuun ja Patuun. Voisin kuvitella, että (myös) lapsista olisi hienoa käännellä tällaisen megaison kirjan sivuja.


Myös multimediaa oli hyödynnetty: yllä otos Maija Karman kuvitusta esittelevästä videosta. Multimediapisteet toimivat siten, että vierailija saa itse valita kiinnostavan kuvittajan, runoilijan tms. ja kuunnella juuri häntä kiinnostavan kohdan. Tai sitten vaikka kaikki: oppaamme nimittäin kertoi, että eräs poika oli kuunnellut kuin naulittu kaikki 30 kuvittajaesittelyä. 


Näetkö tuon mustan nappulan Härkösen Häräntappoaseen alla? Sitä painamalla saattoi kuulla nuoren lukijan oman kirjavinkkauksen teoksesta. Ja näitä kirjavinkkauskirjoja oli monia.

Alla olevassa kuvassa kohtaus entisajan kirjastosta. Tässä saattoi läprätä vanhoja kirjastokortteja ja vaikkapa leikkiä kirjastoa.


Museossa tutkailtiin myös ihmistä kirjan käyttäjänä kuvaamalla eri aikojen koteja. Tässä alla vanhanajan kirjahylly (-40-50-luvulta?) nuorenparin kodista. Infotaulu tiesi kertoa, että vaneritehtaan siivoojan ja konemiehen kirjasto koostui tyypillisesti almanakasta, katekismuksesta, muutamista muista kristillisistä kirjoista sekä ammattiyhdistyskirjallisuudesta. Hyvä vinkki nykyajan tuunaajille, ei muuta kuin lankarullat pötköön!



Olen tässä esitellyt muutaman pienen väläyksen museosta, joka kyllä laadukkuudellaan teki vaikutuksen. Näiden otosten lisäksi voisi kertoa vielä vaikkapa pienoismalleista, kirjarovioista, satujunasta tai naapuritalon Kiljusen Herrasväki -näyttelystä! 

Museota voisi suositella luokkaretkikohteeksi koululaisille ja myös ihan lapsiperheille, sillä eri pisteissä oli myös toiminnallisia elementtejä ja leikkimahdollisuuksia, mutta myös minulle kirjaharrastajana museo oli hyvin antoisa.




Museo sijaitsee vanhassa apteekkarin talossa viehättävässä miljöössä; rakennuksessa on myös kahvila (testattu, hyvää oli!). Tästä linkki Pukstaavin omille sivuille.

Ja mikäs tuo punainen plakaatti museon seinustalla onkaan - siinähän on isä Kiljusen sanoin:

 Kaikki ei ole totta mitä kirjoihin on painettu!

Ps. Lähistöllä sijaitsee myös Herra Hakkaraisen talo.

8 kommenttia:

  1. Kiva vierailupaikka, laitanpa vinkin korvani taakse :) Häräntappoase on aina ollut yksi lempparikirjoistani. Taisan lukea sen piakkoin uudestaan, jos löydän sen, sillä tyttöni on voinut viedä sen Inariin...kirjat vaihtavat meidän kesken paikkakuntaa puolin ja toisin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mai, kyllä kannattaa käydä! Häräntappoaseen lukemisesta on kauan mutta Härkösestä varmasta tyylistä kyllä pidän.

      Poista
  2. Vammalan Pukstaavi ja Herra Hakkaraisen talo ovat vierailematta. En tiennyt, että Pukstaavi sopii lapsillekin. Pitää käydä molemmissa!

    Sinulle on haaste blogissani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Elina, kiitos haasteesta, täytyypä käydä katsomassa. Kyllä museossa on nähtävää ja koettavaa sekä lapsille että aikuisille, ja tuo Kiljus-näyttely on ihan kohdennettukin lapsille.

      Poista
  3. Kiinnostava juttu, kiitos tästä. Kun kävin pari kesää sitten Vanhan kirjallisuuden päivillä, niin jäivät nämä kohteet näkemättä. Mukava, että juttusi myötä pääsin käymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! Sastamala on muutenkin kiinnostava kirjallisuuspitäjä, sillä sieltä on tullut useampia menestyneitä kirjailijoita kuten Mauri Kunnas.

      Poista
  4. Olen aina halunnut käydä Pukstaavissa! Onneksi huomasin nyt tämän juttusi, niin pääsin kurkkaamaan - näyttää juuri niin kiinnosvaltava kuin olen aavistellutkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jenni! Itselleni Pukstaavi oli suht vieras ennen tätä, vaikka Sastamalassa on muuten tullut käytyä. Jos vierailet, olisi mukava kuulla omat ajatuksesi siitä, mikä museossa oli hyvää.

      Poista