Matti Airola: Isin ja tyttöjen Lettikirja
Schildts & Söderström, 2015
Valokuvat: Anna Autio
Piirroskuvat: Anni Virtanen
Graafinen suunnittelu: Anna-Mari Tenhunen
Erilaiset letit ovat tehneet tuloaan jo muutamien vuosien ajan, mutta viime aikoina niiden suosio kampauksissa on lyönyt kunnolla läpi. Katsokaapa vaikka esimerkiksi tv:ssä toimittajien kampauksia sillä silmällä!
Tähän saumaan on ilmestynyt ensimmäinen suomalainen lettikirja - aiemmat ovat olleet käännöksiä ulkomaisista teoksista. Tämä näkyy esimerkiksi kirjan lettien nimissä: tässä kirjassa lettien nimitykset ovat sellaisia, jotka ovat viime vuosina vakiintuneet aidosti käyttöön.
Matti Airola on haastatteluissa kertonut, että hänen lettiharrastuksensa alkoi siitä, että hänen tyttärensä pyysi tuttavaa tekemään uudestaan ja uudestaan ranskanletin. Tällöin hän perheen isänä ajatteli, että eiköhän se lettien teko häneltäkin onnistu. Ja lopputuloksen näemme tässä.
Kirja on kätevän pieni kooltaan ja pehmeäkantinen. Sitä on helppo kuljetella mukana ja pitää vaikka aamuisin hiuksia laittaessa esillä. Lettien teko voikin parhaimmillaan olla mukavaa vanhempien ja lasten yhdessäoloaikaa. Lapsia saa varmasti myös motivoitua hiustenlaittoon esimerkiksi siten, että he saavat itse valita kirjan kuvista haluamansa kampauksen.
Kirja sisältää yhteensä 30 ohjetta, on ranskalaiset ja hollantilaiset letit, poninhäntäletit, neljä- ja viisiosaiset letit, nauha- ja juhlaletit. Vaikka kirjan nimi ja kuvat viittaavat lapsiin, letit sopivat kaikenikäisille, esimerkiksi sotkuinen kalanruotoletti on sopivan rento aikuiseenkin makuun.
Haastava osa lettikirjan teossa on kuvata kolmiuloitteista toimintaa printtimuodossa. Tässä kirjassa ohjeet ovat piirrettyinä kuvasarjoina ja kuvien alla on vielä sanallinen ohje, mikä vaikuttaa toimivalta. Toinen vaihtoehto olisi tehdä valokuvasarjalliset ohjeet.
On selvää, että Youtuben ohjevideot ovat helpompi tapa ymmärtää jotakin letitystekniikkaa, mutta kirjan hyviä puolia on sen helppo käytettävyys. Lisäksi on erilaisia tapoja oppia; jollekin kirja voi sopia paremminkin kuin videomuoto. Kirja toimii myös hyvänä johdantona ja esittelynä siihen, miten monenlaisia kampauksia leteillä voi ylipäänsä tehdä.
Kirjan kuvitus on kaunista. Kansikuva kuvastaakin koko kirjan henkeä. Siinä näkyvät tyttäret Maisa ja Kerttu ovat saaneet olla isän hiusmalleina kirjaa varten. Taitto on rauhallinen ja selkeä, vasemmalla ohje ja oikealla kuva. Pidän siitä, että tekstiä ei ole liikaa.
Saattaa olla, että tarkastelen tätä kirjaa hieman sumentunein silmin, sillä kahden pitkähiuksisen tyttären äitinä itse harrastan lettikampausten tekoa. Koska itse tiedän ja tunnen kirjassa esitetyt erilaiset letit, olen todella iloinen, että voin vilpittömästä suositella tätä kirjaa kenelle vaan leteistä kiinnostuneille.
Liitän tähän vielä kuvia itse tekemistäni leteistä. Ylhäältä alaspäin katsottuna tässä on läpivetoletti, korsettiletti ja viisiosainen nauhaletti. Näihin kaikkiin löytyy ohje Isin ja tyttöjen Lettikirjasta:
***
Mikäli kiinnostuit leteistä lisää, Matti Airolan blogi löytyy täältä.
Oma lettiblogini täältä. Inspiroivia lettikampauksia löytyy Instagramista esimerkiksi hashtagilla #letti #lettikampaus ja tietysti englanniksi #braid. Tässä vielä linkki omaan Instagram-tiliini @elisabetsisters.
Jos tiedät, että joku muu kirjabloggari on kirjoittanut Isin ja tyttöjen Lettikirjasta, olisi kiva, jos vinkkaisit kommenteissa!
Minusta tästä tai leitytyksestä tuli TV:ssä pätkä. Youtube on hyvä, joskin videoiden taso vaihtelee. Katselin kerran, miten vaihdetaan paristo auton avaimeen ja päätin viedä sovinnolla liikkeeseen vaihdettavaksi ja maksoi vähemmän kuin ao- paristo olisi maksanut marketissa.
VastaaPoistaMiesten pitää opetella solmimaan itse solmio, jonka taidon itsekin osaan. Sen sijaan en osaa solmia toisen solmiota "edestä päin".
Kiitos kommentista Jokke. Totta, Matti Airola on saanut aika paljon julkisuutta kirjallaan ja on päässyt moniin viestintävälineisiin. Eilen kuuntelin haastattelu YlePuheelta. Leteissäkin on eri asia tehdä toiselle ja toisaalta itselle, tässä tapauksessa toiselle tekeminen on helpompaa.
PoistaOi, sinulla on lettiblogi! Aion alkaa seurata sitä. Minulla on kuluneen kesän yhtenä projektina ollut opetella tekemään lettejä tyttärelleni ja itselleni. Ihan helppoa se ei minulle ole, mutta sitäkin palkitsevampaa, kun jonkun mallin oppii.
VastaaPoistaKirjakin vaikuttaa selkeältä - ja kauniilta!
Hei Katja, hienoa, että olet alkanut tekemään lettejä! Minulle siitä on tullut kiva harrastus ja olen ajatellut, että se on vähän kuin käsitöihin verrattavaa rentouttavaa puuhaa ja tietysti samalla hyödyllistäkin.
PoistaIhana lettiblogi sinulla, aloin heti seurata. Myös tuo kirja vaikuttaa kivalle. Olen juuri sitä tyyppiä, joka tekee mieluusti letit kirjallisten ohjeiden mukaan rauhassa vaihe vaiheelta edeten. Videot etenevät väliin liian nopsasti makuuni. Olen laittanut lapsillemme rastat, mikä hieman jarruttelee tiettyjen lettimallien toteuttamista. Erilaiset ranskanletit onnistuvat kuitenkin jopa rastoihin laitettuna, olen ollut itsekin yllättynyt.
VastaaPoistaKiitos Pihi nainen! Onpa hyvä, että olet elävä esimerkki siitä, että kirjallinen ohje voi toimia jopa paremmin. Itse olen oppinut lettitekniikoita videoiden avulla, mutta tämä kirja on kiva ihan katseltavaksikin. Kyllä rastoihin saa varmasti monenlaista lettiä, en kyllä ole itse koskaan päässyt kokeilemaan.
VastaaPoista