perjantai 19. huhtikuuta 2013

Stian Hole: Hermannin salaisuus - upea kuvitusKolmen lapsen perheessä lastenkirjoja tulee ja menee. Usein kirjat ovat näin aikuisen näkökulmasta vähemmän kiinnostavia tai sitten lainaillaan tuttujen kirjailijoiden ja kuvittajien teoksia. Tämä ekaluokkalaiseni kirjastolöytö, norjalaisen Stian Holen kuvakirja, sen sijaan säväytti. Kirjassa on nimittäin suorastaan maaginen kuvitus! Ja lisäksi tarina on sopivan täynnä jännitystä ja salaisuuksia. 


Kuvitustekniikka on jotain valokuvien ja piirrosten yhdistelmää. Jokatapauksessa kuvankäsittelyllä kirjaan on saatu aikaan mielenkiintoinen tunnelma. Kuvissa on hieman vääristyneitä mittasuhteita; ne ovat samanaikaisesti realistisia ja satumaisia.

Yllä päähenkilöt Hermanni ja Johanna. Heillä on salaisuus: metsästä löytynyt avaruuskapseli. Siellä he viettävät aikaa, leikkivät ja tutustuvat. Ilmassa väreilee salaisuuksia enemmänkin...'

Myös luonto on läsnä kuvissa. On vettä, taivasta, avaruutta ja se metsä! Se on kaikkine yksityiskohtineen niin kaunis.


Kaunis on myös Johanna. Kaksoissisko Hannen kanssa on siskosten välistä kränää. Hermannin mielestä siskokset ovat niin erilaisia. 


Kirja käsittelee juoneltaan yllättävän monipuolisesti nuorta lapsen elämää. Tarinassa on syvyyttä ja jännittävyyttä, herkkyyttäkin. Luontokin siis tulee kuvituksen kautta mukaan. Todella hieno kirja! Se sopi täydellisesti iältään 6- ja 8-vuotiailleni ja uskoisin, että tätä vanhemmatkin voisivat pitää tästä.

"Pelottaako sinua kasvaa aikuiseksi?"
Johanna nyökkää.
"Niin minuakin", sanoo Hermanni.

Kirjasta pitivät myös Paula ja Elma Ilona.

Stian Hole: Hermannin salaisuus
Karisto, 2012
Norjankielinen alkuteos Garmanns hemmelighet (2010)


2 kommenttia:

  1. Tämä näyttää todella ihanalta lastenkirjalta ja olen tästä aikaisemmin lukenutkin Paulan tai Elma Ilonan blogista. Nyt yritän seuraavalla kirjastoreissulla ehdottomasti hankkia kirjan!

    VastaaPoista
  2. Kyllä kannattaa. Me luimme parina iltana peräkkäin ja lukukerroilla löytyi jotain uutta lastenkin mielestä.

    VastaaPoista