perjantai 6. joulukuuta 2013

Mauri Kunnas: Seitsemän koiraveljestä


Kirjan alkusanoissa Mauri Kunnas sanoo seuraavaa: Olen aina ollut sitä mieltä, että Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on Suomen paras kirja, enkä tietenkään kyennyt pitämään näppejäni erossa siitä. Toivoisinkin, että tämä koiramainen mukaelma innostaisi lukijoita tarttumaan myös Kiven alkuperäiseen mestariteokseen.

Kirja kuljettaa läpi veljesten elämän lapsuuden Jukolasta Impivaaraan ja takaisin. Epilogi kruunaa tarinan, sillä se valaisee hieman veljesten tulevaisuutta tarinan jälkeen ja tyydyttää uteliaisuutta.

Kirjaa on luettu meillä silloin tällöin, mutta enimmäkseen siten, että on poimittu joku kohtaus, esimerkiksi se, jossa veljekset ovat kalliolla härkälaumaa paossa. Kohtaushan on lastenkirjaan tosi ronski: ensin Lauri juopottelee ja  lopulta veljekset teurastavat koko nelikymmenpäisen härkälauman.

Nyt luimme kirjan kuitenkin ajatuksella alusta loppuun eka- ja tokaluokkalaiseni kanssa muutamana iltana. Sisällöllisesti kiinnosti muun muassa koulunkäynti lukkarin johdolla, jalkapuurangaistus ja tietysti nämä vauhdikkaammat kohtaukset, kuten tappelut Toukolan poikien kanssa, tulipalot ja pakenemiset. Loppujen lopuksi aika paljon keskustelimme vanhasta kulttuurista, joten (lasten)kirjan lukeminen voi olla myös opettavaista, vaikkakaan ei itse tarkoitus, jota puolestaan on enemmänkin viihtyminen hyvässä tarinassa.

Ainoa kohtaus, missä huomasin levotonta keskittymättömyyttä oli Simeonin kertomus näystään Lusifeeruksesta ja matkastaan kuuhun. Kieltämättä aika hurja juttu, mutta ei ihan auennut lapsille, jos kohta ei minullekaan...

Tarinoiden uskomattomuuden lisäksi tällä lukukerralla teoksen kieli vetäisi mukaansa. Siinä on varmasti vaikutteita Kiveltä. Tässä pari esimerkkiä:

Kosioreissulla Venlan luo:

Venlan rukki pörrää siellä kuin iloinen sontiainen kesäiltana ennustaen poutaa, Juhani sanoi ääni väristen.

Kun kosioreissulla kävi huonosti, olivat Juhani ja Eero toistensa kimpussa ja Eero sepitteli tarinaa unestaan Juhani ärsyttääkseen:

Seisoitte armaasti halaillen, sinä ja Venla. (--) Tulipa lopulta vanha varis lentää kahnustaen halki tyynen ilman ja ehdittyänsä ihan kohdallenne katsoa mulauatti se kerran alas, levitti koipensa ja jotakin valkoista pläiskähti vasten pläsiänne.

Oi sinä hälläkkä! Juhani parkui.

Kuvituksella on tietysti Kunnaksen kirjoissa suuri rooli ja kertakaikkisen hyvää, runsasta ja omintakeista se on tässäkin teoksessa. Tällä kertaa jätimme kuitenkin Herra Hakkaraisten etsimiset, mikä toki sopii varsinkin pienemmille lukijoille.

Mielestäni tämä on yksi parhaita Kunnaksen lastenkirjoista ja on oma suosikkini Suuren urheilukirjan rinnalla. Kyllä Koirien Kalevalakin on hyvä, mutta Koiramäet puolestaan eivät ole saaneet niin suurta suosiota meidän perheessä.

Pisteys asteikolla 0-5:

Poika: 5
Tytär: 4
Äitee: 5

Mauri Kunnaksen alkusanojen toive toteutui siinä, että tekisi mieleni lukea uudelleen vuosien jälkeen Aleksis Kiven Seitsemän veljestä. Kansalliskirjailijamme hengessä:

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Mauri Kunnas: Seitsemän koiraveljestä
Otava 2010 (12. painos, ilmestyi 1. kerran 2002) 95 s.

7 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä hyvä kirja ja postaus, kuten arvionnekin kertoi, ja Kiven hengen mukainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke. Sinänsä jännä juttu, että Kunnas ammentaa kansallisesti keskeisistä teksteistä, mutta tekee toisaalta niin oman version, ettei haittaa.

   Poista
 2. Ai kun minä tykkään näistä Mauri Kunnaksen kirjoista. Hänellä on ehtymätön mielikuvitus. Kirjojen eläinhahmot ovat niin osuvia ja sopivia rooleihinsa. Lapset tykkäävät näistä valtavasti. Koirien Kalevala on myös yksi lemppareistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, totta, näihin ei kyllä kyllästy! Nyt juuri luimme Koiramäen joulukirkko-teosta, jonka lapsi sai lahjaksi. Ihan alkoi vanha kulttuuri elämään, vaikka hahmoina on koiria...

   Poista
 3. Meillä luettiin taannoin peräkkäin Seitsemää veljestä, ensin minä Kiven kirjan ja silloin 4v kuopus tämän Kunnaksen version. Pidimme molemmat lukemastamme kovasti, kuopus itse asiassa niin kovasti että on ehtinyt lukea kirjan jo useampaan kertaan ja taitaapa tämä olla jopa hänen suosikkikirjojaan!

  VastaaPoista
 4. Just desire to say your article is as amazing. The clarity to your put up is just excellent and that i
  could think you're an expert on this subject. Well along with your permission let me to grab your RSS feed to
  stay up to date with impending post. Thanks one million and please continue the
  gratifying work.

  Feel free to surf to my web site ... Babbits polaris snowmobile Parts

  VastaaPoista
 5. You will not just waste money but then your skin may also bee at absolute
  stake. As well iit has has also been shown to reduce the deepness of currednt facial wrinkles on average by 27% in justt 30 days.
  It is additionally the number two source of prdemature aging, given it
  prevents dead skin cells from sloughing off and allowing new
  skin cells how to Cite website apa style with no author look at their place.

  VastaaPoista