sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Koiramäen joulukirkko ja lapsen joulusatu
Tytär täytti pari viikkoa sitten 4 vuotta ja sai lahjaksi tämän aivan ihanan Mauri Kunnaksen kuvakirjan Koiramäen joulukirkko (kiitos kummeille!). Kirja julkaistiin alunperin vuonna 1997 tuhopoltossa tuhoutuneen Tyrvään Pyhän Olavin kirkon jälleenrakennustyön hyväksi. Kunnaksen muihin kirjoihin verrattuna tämä on aika pienikokoinen ja lyhyt kirja; se kertoo kirjaimellisesti Koiramäen perheen joulukirkkomatkasta. 

Aamulla Kille ja Elsa herätetään kuin konsanaan Kello löi jo viisi, lapset herätkää -laulussa. Kirkkoon mennään tietenkin rekikyydillä vällyihin peiteltynä. Kirkossa on juhlallinen tunnelma ja kun vanhaa aikaa eletään, väki on tuonut kynttilät mukanaan. Miehille ja naisille on omat puolet, palkolliset istuvat ylhäällä lehterillä. 

Rovastin saarnatessa unilukkari kolistaa sauvaa lattiaan, etteivät varhain matkaan lähteneet nukahda. Jouluevankeliumi luetaan vanhan kirjoitusasun mukaan: Mutta niinä päiwinä tapahtui, että käsky käwi ulos Keisarilda Augustuxelda...

Mauri Kunnas on jälleen hienolla tavalla tuonut lapsille kappaleen suomalaista historiaa koiramaisessa muodossa.

Ehkäpä tämän kirjan innoittamana tytär innostui ja sanoi, että äiti kirjoita ylös, minä runoilen. Ja hän kertoi tämän sadun, jonka kirjasin sanasta sanaan sadutuksen idealla. Sen myötä toivotan teille kaikille hyvää ja lukuisaa joulua!***** Joulusatu *****

Olipa kerran pikku tonttu, joka asteli talvella pihalla. Se saapui pikku mökille, jolla piparkakku haisi. Sitten se jatkoi matkaa, se kuuli kilinää ja kolinaa. Se päätti, että se jatkoi matkaa. Sillä oli aina kiire jouluna talvella. Silloin se huomasi suden ja susi yritti syödä sen ja se juoksi karkuun. Silloin se saapuu toiseen mökkiin. Joku teki mehua ja pakettia.

Silloin tonttu huomasi kissanpoikasen, se yritti ottaa sen mukaan ja se otti. Silloin se saapui metsään ja se oli joulukilkossa. Se on saapunut sinne!  Ja kissakin tuli katsomaan joulukilkkoa. Ja kissa oli tontun sylkyssä, kun siellä oli istumapaikka. Ja sillä ei ollut äitiemokissaa. Se päätti mennä tontun mökkiin.  (*julkaistu tekijän luvalla)


Mauri kunnas: Koiramäen joulukirkko

Otava, 2013 (ensimmäinen painos 1997) 

17 kommenttia:

 1. Voi miten ihana! Kissa oli tontun sylkyssä, kun siellä oli istumapaikka.
  Hyvää joulua sinulle ja perheelle, erityisesti pikku runoilijalle.

  VastaaPoista
 2. Suloinen satu! Ihanaa, että julkaisit sen täällä blogissasi.

  Tuo Kunnaksen kirja meiltä puuttuu, mutta nyt tuli hinku lukea Koiramäen lapsia. :)

  Hyvää joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää joulua Katja! Mielestäni tämä oli todella hyvä kirja ja kannattaa kyllä hankkia, jos teillä on kokoelma jo melkein kasassa.

   Poista
 3. Tämä löytyy hyllystäni! Ihana kirja, jossa on mukavalla tavalla vanhoja perinteitä ja aivan suloinen joulutunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Kunnas on hyvin kuvannut kaikki keskeiset elementit joulukirkkomatkasta. Hyvää joulua sinulle Valkoinen Kirahvi!

   Poista
 4. Kunnaksen kirja on kulttuuriteko ja sitä on ihana lukea. :) Kiva joulupostaus. :)

  VastaaPoista
 5. Minulla on tämä kirja pöydällä, ajattelin sen lukea tässä joulun aikana, Kunnas on niin mahtava.
  Rauhallista ja kirjaisaa joulua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, minulle tämä kirja oli uusi tuttavuus ja hyvä sellainen, hauskaa, että sinulla on sama odottamassa. Samoin sinulle hyvää joulua!

   Poista
 6. Ihana joulusatu tytöltäsi :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos bleue! En tiedä miten tytär niin innostui, sillä en ole kovin paljoa saduttanut. Tällä kertaa aloite tuli kuitenkin häneltä itseltään.

   Poista
 7. Tämä on ihana kirja. <3 Ja voi miten hieno satu, aika jännittäväkin, mutta kuitenkin onnellinen loppu. "kissa oli tontun sylkyssä", voi nyyh miten ihana... <3 <3

  VastaaPoista
 8. Kiitos Sara. Kissat ovat olleet mielessä ja leikeissä hänellä ja ne näkyvät saduissa. Hyvää joulua sinullekin!

  VastaaPoista
 9. Tämä on ihana kirja, jonka ostin itse kummipojalleni aikanaan.

  Lumoavaa joulua sinulle!

  VastaaPoista
 10. Ihana satu <3 Ihanan herttainen ja monitulkintainen tuo "mehua ja pakettia" :)

  VastaaPoista