sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Joyce Carol Oates: Haudankaivajan tytär


Halusin tulla lämpöisen kesäillan keskellä kertomaan, että olen lukenut erittäin hyvän romaanin. Tällaisia kokemuksia varten kannattaa lukea - minusta tuli kertaheitolla Oates-fani!

Haudankaivajan tytär oli jäänyt blogimaailmasta aikanaan mieleen hyvänä kirjana, mutta en ollenkaan muistanut sen tarinaa tarkemmin. Onneksi niin, sillä nyt sain lukea sen niin sanotusti puhtaalta pöydältä.

Tunnustan, että alkuun tuntemukset olivat nihkeät ja meni aika pitkään ennen kuin pääsin Oates tyyliin sisälle. Olin löytävinäni kömpelyyksiä esimerkiksi heikon englannin kielitaidon käännöksissä:
Niin että miksi te ihailette natsia? Menkää pois, painukaa helvettiin täältä, teidän natsisielunne minä alimpaan helvettiin kiroan, minä teitä en tarvitse. 
No eipä se virheellisen englannin kääntäminen ole helppoa, mutta jotenkin tuntuisi, että suomeksi sanajärjestys ei ole se ongelma vaan taivutus. Toisaalla käytetään sitten kliseisiä suomalaisia esimerkkejä:
Anna, yritä nyt. Ei 'tulli' vaan 'tuuli'. Ei 'ken-kän' - 'ken-gän'. Sano perässä!
Mutta Rebeccan tarina vei pikku hiljaa mukanaan niin, etten lopulta malttanut laskea kirjaa kädestäni. Rebecca syntyi laivalla New Yorkin satamassa, kun hänen perheensä tuli sotaa pakoon Euroopasta. Isä Jacob oli ollut aiemmin matematiikan opettaja, mutta sai nyt pestin haudankaivajana. Usko tulevaisuuteen kuitenkin hiipuu koettelemuksissa pikku hiljaa ja mielen täyttää epäluulo toisia kohtaan. Tähän toiseuteen ja sen tuomaan mielen kipeyteen kaatuu perheen onnellinen tulevaisuus. Haudankaivajan mökistä ei näytä olevan ulospääsyä.

Oates piirtää (tai siis kirjaa) Rebecasta hienon muotokuvan ja uskoisin, että tässä on Oates vahvuus, ihmiluonteen kuvauksessa. Rebecca etsii elämälleen suuntaa tässä toiseudessa, jossa oma perimä täytyy kieltää ja jossa mistään ei juuri puhuta. Avioliitto Niles Tignorin kanssa on aluksi huumaa, ja lapsen syntymän myötä Rebecca elää onnellisimpia aikojaan. Tignorin luonteen paljastuttua Rebecca tekee ainoan oikean päätöksen.

Kirja on hieno kooste holokaustin vaikutuksista, uudesta, mutta niin rankasta elämästä uudessa maassa, perheväkivallasta ja etenkin yhden naisen kasvusta. Juutalaisten vainoja käsitellään hienolla tavalla etäältä, mutta kuitenkin niin läheltä. Nuori Rebecca on ajan tapahtumista aika tietämätön, sillä perheen radio ja uutiset ovat vain isän käytössä.

Kirja vie 1940-luvulta aina 70-luvulle ja lopussa väläytellään myös 90-lukua. Miten vahva Rebecca onkaan ja miten päättäväisesti hän luo ainokaiselle pojalleen mahdollisuuksia. On hienoa lukea suuri kertomus, jossa on paitsi vaikeuksia, myös toivoa ja onnellisuutta.

Kirjasta lisää ainakin seuraavissa blogeissa:

Järjellä ja tunteellaSuketusLumiomenaLeena Lumi ja Täällä toisen tähden alla.

Ps. Oatesin Kosto: Rakkaustarinaan en kuitenkaan uskalla koskea rankan teeman vuoksi, sillä jo pelkkien blogiarviointien lukeminen saa sydämen vereslihalle. Muuhun Oatesin tuotantoon tutustun kyllä.

Joyce Carol Oates: Haudankaivajan tytär
Otava (Seven) 2011, 678 (s.)
Alkuperäisteos The Gravedigger's Daughter (2007)
Suom. Kaijamari Sivill

14 kommenttia:

 1. Vaikka olen lukenut vasta kaksi Oatesia, juuri tämän yli vuosi sitten, sekä Putouksen tänä keväänä, voin jo sanoa, että Oates on yksi suosikkikirjailijoistani. Vahvaa kerrontaa, upea kirjailija! =D Mukavaa, että pidit myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulenpa, että seuraavaksi luen Putouksen hieman tutkailtuani Oatesin tuotantoa.

   Poista
 2. Tämä on upea kirja. Hienoa, että luit ja vielä hienompaa, että pidit. Sisareni, rakkaani on myös sellainen lukukokemus, jota sekä suosittelen että hieman varoitan. Se on rankka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että tämänkin kuitenkin luen, yleensä hyvään kirjailijaan tutustuttua on pakko tutustua muuhunkin tuotantoon. Tällä hetkellä olen niin kirjan lumoissa, että yrityksestä huolimatta en ole voinut aloittaa mitään muuta kirjaa.

   Poista
 3. Tämä on niin täydellistä Oatesia, että alta pois. Haudankaivajan tytär oli minulla 102 luetun kirjan joukosta toiseksi paras lukemani vuonna 2010. Putous on minulla lukematta ja sen piti kuulua tähän kesääni, mutta Phillips vei sen ajan: Lue myös Oatesin Kosto. Rakkaustarina, Jos se herättää kiinnostusta siihen, miksi joukkoraiskaus, lue myös Anna Heberleinin Pieni kirja pahuudesta. Nyt tiedän, miksi lauma miehiä voi...

  Oatesin Sisareni, rakkaani otti niin lujille, että sen lahjotin pois, mutta luen aina uudelleen Haudankaivajan tyttären.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, en ole varma haluanko tietää! Yleensä ottaen rakastan historiallisia sukutarinoita ja käsittääkseni Putous voisi olla sellainen, joskin "sukutarina" on liian lattea ilmaisu tälle kirjalle.

   Poista
  2. OK, et halua tietää. Sukutarinat, joissa on mukana enemmän tai vähemmän erikoisia henkilöitä ovat minulle oikein intohimo. Siis Putous on luettava!

   Poista
 4. Haudankaivajan tytär oli minullekin ensimmäinen lukemani Oatesin kirja. Se on huikea, väkevä, hienosti kirjoitettu. Seuraavaksi haluan lukea Putouksen.

  VastaaPoista
 5. Ai niin, tämä on ihan pakko lukea! Olen lukenut kaksi Oatesin kirjaa aiemmin ja ne saivat minut lopullisesti kiinnostumaan kys. kirjailijasta. Tämä haudankaivaja on kaiketi seuraava Oatesein kirja, jonka aion lukea. Se oli minulla jo kerran kirjastosta lainassa, mutta en ehtinyt lukea sitä.

  VastaaPoista
 6. Minä en ole vielä lukenut tätä, mutta juuri pohdin matkalukemista ja tämä on yksi ehdokas!

  Olen lukenut Oatesin Kosto:rakkaustarinan, joka on aikamoinen pläjäys, mutta todella hyvä. Siis todella. Samoin Sisareni, rakkaani jätti aika lähtemättömän vaikutuksen. Oates on kyllä huippu!

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommenteista, hienoa, että niin moni on pitänyt Oatesista. Riensin heti kirjastoon lainaamaan Putouksen, mutta sitä ennen luen kevyemmän välipalakirjan, sillä tuntuu, että tarvitsen pari hengenvetoa ennen seuraavaa Oatesia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupaan lukea rivien välitkin, mitä kerrot Putouksesta;) Ja sen jälkeen päätän lähdenkö sitä noutamaan kirjastosta.

   Poista
 8. of the intemperate way and put your calculating-attained hard currency at the jewelers to grasp your filament and can pull
  through you grave singer on wearable by your computing machine
  stormproof. If you induce the bodies that ordain get just about exterior serve, but
  the concrete steals are often unnoticed when lebron james shoes for sale Nike Free Run
  Michael Kors Outlet Michael Kors Canada Gucci Outlet Oakley Sunglasses Prada Handbags Michael Kors Outlet Stores Michael Kors Outlet Michael Kors Handbags Outlet
  gucci handbags outlet Oakley Sunglasses Wholesale Michael Kors Outlet Stores
  Oakley Sunglasses wholesale Celine Outlet Michael Kors Outlet Online Canada Goose Jackets hermes birkin Michael Kors Outlet Oakley Sunglasses Outlet nibble.
  If location's a model, think off on your scheme.
  It leave just change customers off to foreclose mental faculty transferred possession with a few
  questions about contrary car surroundings earlier winning the
  switch and march to the information that you get a
  upright way to get thing that

  My homepage: Michael Kors Outlet

  VastaaPoista