maanantai 5. elokuuta 2013

Hesarin äänestyksen tulokset


Hesarin järjesti lukijoilleen äänestyksen, jossa metsästettiin 2000-luvun parasta kotimaista romaania. Omaa listaa miettiessäni tuntui, etten oikein edes muista, mitkä romaanit ovat ilmestyneet juuri tuolla ajanjaksolla, mutta muutama erottui heti omalle listalleni. Lopputulema on hyvin odotettu, sillä Oksasen Puhdistus voitti eikä Lundbergin Jää toisella sijalla ollut yllätys sekään, joskin varmasti tulokseen vaikutti se, että teos oli vasta paljon esillä Finlandia-palkinnon vuoksi.

Äänestyksen kymmenen parasta:
1. Sofi Oksanen: Puhdistus 4004
2. Ulla-Lena Lundberg: Jää (Is) 2982
3. Kjell Westö: Missä kuljimme kerran 2739
4. Kari Hotakainen: Ihmisen osa 1599
5. Rosa Liksom: Hytti nro 6 1459
6. Kari Hotakainen: Juoksuhaudantie 1352
7. Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi 841
8. Katja Kettu: Kätilö 834
9. Antti Hyry: Uuni 813
10. Aki Ollikainen: Nälkävuosi 718

Mielestäni tässä kymmenen kärjen listassa ei ole yllätyksiä. Itselläni tosin Kätilö odottaa vielä hyllyssä ja Sinisalon kirjaa kerran aloitin, mutta se ei ollut ollenkaan minun kirjani.

Oma listani ja alla suluissa sijoitus Hesarin äänestyksen listalla:

1. Sirpa Kähkönen: Hietakehto
(62.) Huono sijoitus suhteessa teoksen laatuun! Lakanasiivet sijoittui paremmin sijalle 44.

2. Sofi Oksanen: Puhdistus
(1.)  Ihan ansaittu tulos.

3. Helena Sinervo: Runoilijan talossa
(23.) Jee, hyvä sijoitus yhdelle viime aikojen parhaimmalle lukukokemukselleni.

4. Markus Nummi: Karkkipäivä 
(20.) Veikkaan, että kirjan menestykseen vaikutti se, että se suht uutena teoksena oli vielä mielessä; toivottavasti tämä hyvä kirjaa löytää myös myöhemmin lukijansa.

5. Hannu Väisänen: Vanikan palat 
(25.) Väisänen pärjäsi muutenkin, sillä Toiset kengät löytyy sijalta 34 ja Taivaanvartija sijalta 40.

Yksityiskohtana Eve Hietamiehen Yösyöttö nousi sijalle 52. Tämä on mielestäni hienoa, sillä tyylilaji ja aihe ei ole helppo: huumorin sävyttämää tekstiä yksinhuoltajaisästä.

Tässä vielä linkki Helsingin Sanomien listaan, jossa lukijoiden 100 suosikkia. Tässä on muuten samalla hyvä vinkkilista, mitä voisi vielä lukea. Onneksi maailmasta eivät hyvät kirjat lopu!

13 kommenttia:

 1. Kähkösen äänestit ykköseksi! Loistavaa! Pitää varmaan perustaa jokin Kähkösen kannatuskerho, koska ihmiset eivät vain jotenkin tunnu löytävän hänen kirjojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisi hyvä idea! Itsekin löysin Kähkösen muiden kirjablogien myötä ja sitten hotkaisinkin koko Kuopio-sarjan. Toivottavasti Annan tarina saa jatkoa vieläkin.

   Poista
  2. Minulle Kähkönen on yhä tuntematon, nyt aion kyllä ehdottomasti lukea häneltä. :)

   Ennen päivänlaskua ei voi ei ollut minunkaan kirjani.

   Poista
  3. Kiva kuulla, että jollakin on sama kokemus tuosta Sinisalosta. Kähkönen kannattaa aloittaa Mustista morsiamista, jos haluaa lukea teokset jatkumona.

   Poista
 2. Olen lukenut TOP-listasta
  1. Sofi Oksanen: Puhdistus 4004
  3. Kjell Westö: Missä kuljimme kerran 2739
  4. Kari Hotakainen: Ihmisen osa 1599
  5. Rosa Liksom: Hytti nro 6 1459
  6. Kari Hotakainen: Juoksuhaudantie 1352
  7. Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi 841
  9. Antti Hyry: Uuni 813

  Arvasin, että Puhdistus voittaa, mielestäni Juoksuhaudantie on parempi "Hotakainen" kuin Ihmisen osa, joka on kuitenkin ilmestynyt myöhemmin.
  ***
  Juoksuhaudantie, Puhdistus ja Uuni oli omalla listallani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun tuota listaa vielä ajattelee, niin pistää silmään, että Hotakainen sai peräti kaksi kirjaa kymppilistalle. Juoksuhaudantie oli minustakin hyvä.

   Poista
  2. Luin viime viikolla Ihmisen osan ja bloggaan siitä myöhemmin, en oikein tavoittanut sen sanomaa, analyysi ei mennyt niin syvälle ytimeen kuin Juoksuhaudantie, muutenkin 2000-luvun alun kirjat kärsivät, mutta minusta Puhdistus ei välttämättä ole väärä kirja voittamaan, eli ansaitsi "voittonsa".

   Poista
 3. Äänestin itsekin Puhdistuksen ensimmäiseksi ja Jään toiseksi. Kätilö mahtui myös listaani, mutta ei nuo muut. Ihme, että Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja ei päässyt listalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielensäpahoittaja löytyy sijalta 24, mikä ei sinänsä ole huono, mutta hyvä huomio, jos ajatellaan sen saamaa julkisuutta. Hesarin jutussa oli myös hyvä pointti siitä, että lukijoiden suosikit eivät ole välttämättä myydyimpiä, sillä esim. Remes ei sijoittunut.

   Poista
 4. Ihanaa, että äänestit Väisästä! Runoilijan talossakin on hieno kirja. Voi, kun olisi aikaa lukea listahittejä uudestaankin!

  VastaaPoista
 5. Unohdin osallistua äänestykseen, mutta jos olisin muistanut, olisi listaltani löytynyt ainakin Jää, Hietakehto ja Nälkävuosi. Kuopio-sarjan teokset varmasti söivät ääniä toisiltaan (vaikka osa onkin ilmestynyt jo 1990-luvulla). Kaikki sinun listallasi olevat kirjat ovat sellaisia, jotka haluan ehdottomasti lukea!

  VastaaPoista
 6. Maria, on totta tuo, että saman kirjailijan eri teokset söivät ääniä toisiltaan, esimerkiksi Juha Itkosen teokset löytyvät sijoilta 14, 42 ja 59 - tästä voisi ehkä päätellä, että lukijakunnan mielestä Itkosen laatu on suht tasainen.

  VastaaPoista