sunnuntai 25. elokuuta 2013

Naivistit IittalassaVierailin 2-luokkalaisen tyttäreni kanssa Naivistien taidenäyttelyssä Iittalassa. Osuimme paikalle näyttelyn viimeisenä päivänä, jolloin bonuksena oli vielä kiva nukketeatterinäytös. Näyttely sijaitsee upeassa miljöössä Iittalan keskustan vanhassa puisessa koulurakennuksessa. Tuli myös todettua, että näyttely todellakin sopii myös lapsille ei vain itse taiteensa vaan myös näyttelyn toteutuksen ansiosta. Tässä esimerkiksi tauluja luukkujen takana:


Tytär piti omien sanojensa mukaan taulujen värikkyydestä ja monet eläinhahmot kiinnostivat. Tämä Kikka Nýrenin Sirkusperhe viidakkotiellä oli yksi suosikkejamme:


Tytär ihastui myös Tinga Tinga -polkupyörän osiin, jonka alkulähteet ovat Tansaniassa. Käsittääkseni pyörän osat on maalattu Tansaniassa Tinga Tinga -taideyhteisössä (lisätietoja Linnan Pyöräverstaan sivuilta). Kertakaikkisen hienoja ketjusuojia ym.!


Bongasimme näyttelystä myös Petra Heikkilän, joka on tunnettu myös lastenkirjailijana ja kuvittajana, ainakin teoksista Lokin logiikkaa ja Pikku Nunuun löytöretki (Lastenkeskus)Tyypillistä Heikkilän kuvitukselle on isosilmäiset eläinhahmot:Naivistiselle taiteelle on tyypillistä myös patsas- ja asetelmatyyppiset teokset. Niissä oli monia mielenkiintoisia ja humoristisia oivalluksia. Esimerkiksi Markku Huhtamon Piispan tarkastuksessa konkreettisesti tarkastettiin piispaa ja Hevoskuiskaajassa se onkin heppa joka kuiskaa. Tässä alla Markku Mäen Sonnikuiskaaja Muikkulainen Kuopiosta:


Huomaan, että esimerkkeihin on valikoitunut eläinhahmoja sisältäviä teoksia ja jotta ei tulisi liian yksipuolinen kuva, tässä lopuksi Raija Männistö-Kosken Krapsuta kyljestä, joka henkii jotain naivismille tyypillistä huumoria ja lämpöä:Näyttely oli mukava loppukesän tapahtuma; tytär jaksoi lopulta katsella ja tutkailla teoksia jopa pidempään kuin äiti! 


Tässä vielä linkki Naivistit Iittalassa -näyttelyn sivuille. *Kuvaukseen ja julkaisuun kysytty lupa järjestäjiltä.

2 kommenttia:

  1. Kiva kun postasit käynnistäsi näyttelyssä. Meillä jäi tällä kertaa väliin. Naivismi on minun lempparitaidetta. Itsekin maalailen välillä ja teen kortteja, jotka ovat naivismia. Hyvä kohde ja paljon katsottavaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tainnut pari kertaa aiemminkin käydä, mutta tämänkertainen näyttely sykäytti enemmän kuin aiemmat. Hienoa että itsekin maalailet!

      Poista