torstai 23. toukokuuta 2013

2000-luvun paras kotimainen romaani


Hesari peräänkuuluttaa 2000-luvun parasta kotimaista romaania. Jokainen voi äänestää listaamalla omasta mielestään viisi parasta perusteluineen. Tässäpä minun listani:

1. Sirpa Kähkönen: Hietakehto

Tämä ei ole varmaan kenellekään yllätys. Kähkösen olisi jo aika saada enemmän medianäkyvyyttä upealla Kuopio-sarjallaan.

EDIT: Hesarin sivuilla perustelin tätä sillä, että Kähkönen on paras murteenkäyttäjä dialogeissa sitten Väinö Linnan.

2. Sofi Oksanen: Puhdistus

Puhdistuksesta en ole blogannut mutta olen toki lukenut (vaikka moni varteenotettava on lukematta). Teos nousi kansainväliseksi teokseksi eikä sitä voi sivuuttaa. Ehdoton plussa on myös teoksen näytelmäversio. Tulee olemaan Hesarin äänestyksen voittaja.

3. Helena Sinervo: Runoilijan talossa

Viime aikojen parhaita lukukokemuksiani. Voitti aikanaan Finlandia-palkinnon. Turhaan hieman unohduksissa?

4. Markus Nummi: Karkkipäivä

Tästäkään en ole blogannut, mutta olen lukenut. Nostan sen listalle siksi, että se kuvaa juuri 2000-luvun yhteiskuntaamme.

5. Hannu Väisänen: Vanikan palat

Väisänen on Taiteilija. Tässä teoksessa viehätti 1950-luvun oululaismiljöö ja äidittömän pojan mielenliikkeiden ja aistimusten kuvaus.

****
Kolme ensimmäistä on itselleni aika varmoja valintoja, seuraavat vähän fiilisten pohjalta. Mietin myös Saision Punaista erokirjaa, joskin siinä taisi lopulta viehättää Saisio itse, samoin Jaana muistutti Liehun Helenestä, mikä todella oli hyvä teos, mutta ei ehkä kuitenkaan niin mieliinjäävä kuin esim. Runoilijan talossa.

Koin lopulta aika vaikeaksi hahmottaa 2000-luvun alkupuolen kirjoja ja lisäksi blogini on sen verran nuori, ettei muistiinpanoja ole paljoa kertynyt. Tästä löytyy aiempien vuosien Finlandia-palkintoehdokkaat (Suomen kustannusyhdistyksen sivut), mikä auttaa muistamaan ainakin sen, mistä kulloinkin on puhuttu.

Aika hyvä rajaus Hesarilta tämä 2000-luku - tässä haetaan tulevaisuuden klassikkoja.

Listat ovat väistämättä subjektiivisia ensinnäkin siksi, että harva "maallikko" kirjankuluttuja on kuitenkaan lukenut ja muistaa laajalla rintamalla kaikkia varteenotettavia teoksia ja toiseksi siksi, että kirjallinen taide-elämys voi olla myös aikaan sidottu; jännä nähdä, peittoaako uudemmat teokset vähän vanhemmat puhtaasti sen takia, että tuoreempi lukuelämys on paremmin muistissa. Toisaalta hieman vanhempi teos on saattanut osoittaa laatunsa sillä, että on kestänyt muistissa, joskin ajallisesti puhutaan vain 13 vuodesta taaksepäin. Kaikenkaikkiaan tulos tulee aika varmuudella olemaan se, että Puhdistus on paras.

21 kommenttia:

 1. Hieno lista, omalla listalla on vain Puhdistus.
  ***
  2000-luvun suomalaisista kirjoista olen lukeneut eniten Tervon, Remeksen ja Reijo Mäen tuotantoa. Tervo valikoitui listalle, mistä pudotin pois Westön loistavan Missä kuljimme kerran. Kähköstä varmasti pitäisi lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just nuo herrasmiehet eivät taas kuulu omaan lukuhistoriaani :), huomaan yleensä ottaen tarttuvani helpommin naiskirjailijoiden teoksiin.

   Poista
  2. Niin, mieskirjailijoista vielä, että Hesarin jutussa spekuloitiin, pääseekö dekkareita listalle. Harkitsin todella Harjunpää ja pahan pappi -teosta listalle. Joensuu on mielettömän hyvä ihmismielen psykologisessa kuvauksessa.

   Poista
 2. Minäkin kävin äänestämässä ja Hietakehdolle annoin pisteitä myös. :) Minullakin on vaikeuksia hahmottaa 2000-luvun alun kirjallisuutta: olen kyllä aina pitänyt listaa lukemisistani, mutta vasta blogiin olen alkanut kirjata muistiin kirjasta muitakin tietoja kuin nimen ja kirjailijan.

  VastaaPoista
 3. Vähän luulen, että tässä skabassa tuoreimmat pärjäävät paremmin ja Puhdistus vie ensimmäisen sijan juuri niin kuin sanot.

  Kaikki listasi kirjat olen lukenut, ainoa, joka ei oikein säväyttänyt oli Vanikan palat, mutta esimerkiksi karkkipäivä oli huima.

  Iso tykkäys, että nostit Hietakehdon ensimmäiseksi ja Maijalle myös peukku äänistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanikan paloissa oli persoonallinen ääni josta pidin, mutta Väisäsen seuraava ei ollut niin mieleen. Tutkailin kirjoja vähän siltä kannalta, että mitkä ylipäänsä ovat jollain lailla vaikuttaneet, mutta kuten sanottua, moni hyvä on lukematta, kuten esille nostamasi Pelon teos.

   Poista
 4. Ihastuttava kuva ja hyvä lista! Ajattelin laatia omani tänään.

  Hietakehto on varmaan luettava... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annika, odotan mielenkiinnolla listaasi. Toisaalta koen melkeinpä vääryyttä, kun nostan jonkun kirjan toisen edelle, niitä on niin vaikea verrata.

   Poista
 5. Olen lukenut listaltasi vain Puhdistuksen, joka on minunkin listallani. Kähköstä pitäisi varmaan lukea; hänen kirjojaan kehutaan paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä. Puhdistus ansaitsee paikkansa ilmiönä.

   Poista
 6. Ihanaa, että nostit Väisäsen tähän. Hänen uusimpansa on minun listallani. Se oli vielä riemullisempi lukunautinto kuin sarjan kaksi ensimmäistä osaa.

  En tiedä, miksi tuo Kähkönen ei minulle nappaa, tosin olen lukenut vain yhden hänen teoksistaan. Pitäisi antaa uusi mahdollisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein päässyt sisään siihen Toiset kengät -teokseen, mutta tuota uusinta voisi taas kokeilla. Kähkösen Kuopio-sarja kannattaa lukea järjestyksessä aloittaen Mustista morsiamista, niin saa seuraavien teosten henkilögallerialle syvyyttä.

   Poista
 7. Puhdistus on minunkin listallani, ja samoin kuin sinä, veikkaan hänen vievän voiton tässä kisassa. Sinervon olen lukenut, mutta minulla ei oikein ole siitä mitään muistikuvaa. Kähkönen ja Nummi ovat tukevasti lukulistallani.

  VastaaPoista
 8. Pari samaa tulee minunkin listalleni. Muutaman kanssa vielä punnitsen, että mitä tässä pitäisi nyt tehdä valintojen kanssa. Viiden valitseminen on kyllä aika mahdoton tehtävä samoin kuin kirjojen asettaminen järjestykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi vaikeaa tämä on ja jännittävää nähdä, mitkä nousevat kärkeen Hesarin äänestyksessä Puhdistuksen ohella.

   Poista
 9. Minäkin tein listan juuri, vaikka oli vaikea löytää viittä vaikuttavaa kotimaista 2000-luvulta, sitä ennen kyllä vaikka kuinka monta.

  Listaltasi en ole lukenut yhtään;)Laitoin ykköseksi Kätilön ja sitten tuli Tua Harnon Ne jotka jäävät, jolle minusta kuuluisi tämän vuoden Finladia etc.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai että, Tua Harnon teos pitäisi kyllä lukea, jos olit noin vaikuttunut!

   Poista
 10. Minä en ole lukenut listaltasi kuin Puhdistuksen ja se löytyy omalta listaltanikin. Minä tein oman listani ihan sen mukaan, mitkä muistin ulkomuistista. Yleensä se on ollut hyvän kirjan merkki ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo muistaminen onkin hyvä kriteeri - ehkä sen vuoksi tuo Vanikan palat nousi listalle, vaikka olen sen suhteen vähän epävarma.

   Poista