tiistai 12. maaliskuuta 2013

Laura Honkasalo: Kotikutoista

Todella kaukana on se päivä, jolloin alan ompelemaan itselleni alusvaatteita miehen vanhoista t-paidoista. Siltikin Honkasalon kirja vie mukanaan käsitöiden, nappien ja roskisdyykkauksen maailmaan ja lukukokemus on miellyttävä.

Aihepiirit vaihtelevat käsitöistä jopa ruokablogeihin ja japanilaiseen katumuotiin. Kukin luku on oma kokonaisuuteensa, jossa kirjailija esittää mielenkiintoisia kulttuurisia ja historiallisia faktoja luvun teemasta ja sen lisäksi avaa omaa henkilökohtaista suhdettaan asiaan.

Otetaanpa esimerkiksi tämä alusvaate-luku "Nimettömät". Alkuun avataan alusvaatteiden historiaa lyhyesti sota-ajasta korsetin käyttöön. Vintagealusvaatteet muistuttavat aistillisesta ajasta, jolloin ei paljastettu kaikkea - muistattehan sen Piano-elokuvan kohtauksen, jossa George hyväilee Adan liivisukan reiästä näkyvää ihoa? Välillä pohditaan itse tekemistä myös sen eettisyyden kannalta; alushousut käytetyistä t-paidoista on kannanotto. Feminismiä ja luonnonsuojelua, sanoo Honkasalo.

Honkasalo on tehnyt paljon itse leluja lapsilleen, keräilee nappeja ja on löytänyt aarteita toisten poisheittämien tavaroiden joukosta. Tämä omakohtaisuus tuo kirjaan hyvän lisän, kaikenkaikkiaan kirja oli sympaattinen ja mukava. Hyvin kirjoitettukin.

Pidin, vaikken ole "käsityöihminen".

Unni ja Tintti ovat myös kirjoittaneet tästä.

Laura Honkasalo: Kotikutoista. Itsetekemisen ihanuudesta
Kirjapaja, 2012, 175 (s.)
1. taskukirjapainos, teos ilmestyi ensimmäisen kerran 2011

10 kommenttia:

 1. Muistan kun Unni bloggasi tästä ja sai kirjan tuntumaan mielenkiintoiselta, ehkä juuri tuon omakohtaisuuden ja kulttuurihistoriallisen aspektin takia. En ole kuitenkaan vielä saanut kirjaa käsiini, joten kiitos muistutuksesta, pitää taas aktivoitua.

  Ja minä en TODELLAKAAN ole käsityöihminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaana, mikään ilmiö ei sinänsä ollut uutta tietoa, mutta kyllä tällaisena pakettina kaikki nämä eri aspektit tulivat tuoreessa paketissa.

   Poista
 2. Olisikin ihanaa, jos osaisi saada kaiken vanhan uuteen käyttöön ja kaikkea kivaa tuolla tavalla, mutta kun ei osaa eikä oikein ehdikään... Mielenkiintoiselta kuulostaa kuitenkin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kirja sai siihen suuntaan vähän innostumaan, vaikka ei ehkä ihan teoiksi asti yllä minullakaan. Kuitenkin herätti ajattelemaan kulutustottumuksia.

   Poista
 3. Alushoutu vanhoista t-paidoista kuulostaa hivenen erikoiselta, mutta ei lainkaan pöllömmältä idealta. Minä en ole yhtään käsityöihminen, mutta kirja kuulostaa kyllä kiinnostavalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Katri, itse tehdyt alushousut voittaa ehkä materiaaliltaan marketista ostetut. Tuli muuten nyt mieleen vauvojen kestovaipat, joita myös valmistetaan itse (vai joko niitäkin ostetaan vain valmiina?), no, tätä aihetta ei kirjassa ollut, mutta se on ehkä vielä ekologisempaa.

   Poista
 4. Vaikuttaapa suloiselta kirjalta! Terkuin toinen ei-käsityöihminen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, kirja sai minut tarkistamaan, millaisia nappeja nappirasiasta löytyykään... Lapsena opin kutomaan, mutta tekeminen jää tosi vähäiseksi, tai rajoittuu verhon saumojen ompeluun.

   Poista
 5. Vaikuttaa hauskalta kirjalta, siis vaikken itsekään ole käsityöihminen. Silti tämä kirja vaikuttaa sellaiselta, jolla voisi olla annettavaa "kädettömillekin" ;)

  Sinulle on muuten haaste blogissani!

  http://www.mainoskatko.blogspot.co.uk/2013/03/miksi-hiukset-tulisi-harjata-paivittain.html

  VastaaPoista
 6. Kiitos! Täytyypä käydä katsomassa.

  VastaaPoista