torstai 6. marraskuuta 2014

Mitä mieltä Finlandia Junior -ehdokkaista?

Suomen Kirjasäätiö on julkistanut ehdokkaat Finlandia Junior -palkinnon saajaksi. Tässä he ovat:
 • Saku Heinänen: Zaida ja lumienkeli (Tammi)
 • Iiro Küttner – kuvitus Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita. Puuseppä (Books North)
 • Jyri Paretskoi: Shell’s Angles ja Kalajoen hiekat (Karisto)
 • Ulf Stark – kuvitus Linda Bondestam: Min egen lilla liten/Oma pieni pikkuruinen. Suomentanut Liisa Ryömä. (Schildts & Söderströms & Teos)
 • Mila Teräs – kuvitus Karoliina Pertamo: Olga Orava ja metsän salaisuus (Lasten Keskus)
 • Maria Turtschaninoff: Maresi. Krönikor från röda klostret/Maresi. Punaisen luostarin kronikoita. Suomentanut Marja Kyrö (Schildts & Söderströms &Tammi)
Aika mielenkiintoinen kattaus, jossa on varmasti tarkoituksella ajateltu koko laajaa kategoriaa lasten kuvakirjoista satuun ja nuortenromaaneihin. Runoja ei tänä vuonna päässyt ehdokkaaksi. Pakko myöntää, että olen jäävi näistä mitään sanomaan, kun en ole vielä lukenut, mutta ainahan voi spekuloida! Useimmat tekijät ovat kuitenkin jollain lailla tuttuja lukuunottamatta Saku Heinästä ja Jyri Paretskoita. Jälkimmäinen voitti Topelius-palkinnon Shell's Angels -kirjallaan, ja jäi mieleen lähinnä lehtien palstoilta. 

Huomiota herätti ainakin Hesarin jutussa se, että ehdokkaana on riikinruotsalainen Ulf Stark. Kirjaa pidetään kuitenkin kotimaisena suomalaisen kustantamon vuoksi, ja se on tehty suomalaiselle kohdeyleisölle. Olkoon niin. Veikkaan, että teos on hyvä ehdokas, mikäli jatkaa persoonallisen Diktaattorin linjalla.

Mila Teräs ja Karoliina Pertamo tulivat tutuiksi Elli ja tuttisuu -kuvakirjasta. Hienoa, että ovat päässeet listalle, mutta riittäneekö voittoon?

Maresiin törmäsin, kun peräänkuulutin kirjalahjaideoita 15-vuotiaalle - tulipahan ostettua oikein ehdokaskirja (kiitos Sinisen linnan Marialle vinkkauksesta). Fantasia-tyyppinen teos.

Ville Tietäväinen oli viime vuonna ehdokkaana aivan loistavalla Vain pahaa unta -teoksellaan. Olisiko hänen vuoronsa tänä vuonna yhdessä Iiro Küttnerin kanssa? Tämän teoksen ainakin hankin itselleni mitä pikimmin, sen verran kiinnostavalta se vaikuttaa arvioiden perusteella, esimerkiksi Lumiomenan Katja (linkki alla) luonnehtii teosta näin: Helppolukuinen ja ikiaikainen, myös yhtä monikerroksinen kuin kauan kasvanut puu. Kirja edustaa perinteisempää sadun genreä. 

Ketä veikkaisit voittajaksi? Jäikö joku huipputeos valitsematta?

Tässä linkki palkintoraadin perusteluihin. Raadin muodostivat taidekasvatuksen professori Helena Sederholm, libristi Riitta Kähkönen ja toimittaja Anne Moilanen. Voittajan valitsee käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa.

Päivitystä 7.11.2014

Lastenkirjakriitikko Päivi Heikkinen-Halttunen kommentoi tämän päivän Helsingin Sanomissa, että ehdokasvalinnassa olisi voinut suosia suomalaisia kirjailijoita sen sijaan, että mukana on yksi ruotsalainen.

Kirjabloggaajien arvioita:

Amman lukuhetki: Shell's Angels ja Kalajoen hiekat
Suketus: Maresi
Värikäs päivä: Zaida ja lumienkeli
Lumiomena: Puiden tarinoita. Puuseppä
Sininen keskitie: Olga Orava ja metsän salaisuusKuvituskuva: Kirjamuseo Pukstaavin lasten- ja nuortenkirjojen osasto

3 kommenttia:

 1. Olen etsimässä lahjakirjoja juuri ennen joulua 12 täyttäville kaksosille, tytölle ja pojalle. Itseäni kiinnostaa esittelyn perusteella näistä heti Paretskoin Shell's Angels ja Kalajoen hiekat. Mietin kävisikö se kuudesluokkalaiselle pojalle, joka lukee paljon.
  Maresista mainitset, että sopisi 15-vuotiaalle. Voi että, Elppu täyttää vasta 12, lukee paljon hänkin. Tämäkin kiinnostaisi lukea itse, kun en ole paljon nuorena lukenut nuorten kirjoja :)
  Kerro Kirjanainen, jos olet sitä mieltä, että nämä ovat vanhemmille teineille ja jos mieleesi tulee jotain paremmin sopivaa. Poika harrastaa jalkapalloa, tyttö soittaa viulua ja on hyvin kiinnostunut eläimistä. Molemmat lukevat kyllä ikäistään vanhemillle tarkoitettuja kirjoja, mutta viiime vuoden Marja Björkin Poika olisi ollut kyllä heille liian ronski.

  En osaa veikata voittajaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marjatta! Minäkin vain spekuloin, kun lukeminen vain odottaa. Linkitin muutaman kirjabloggaajien arvion, josko ne auttaisivat. Ikä on niin vaikea määritellä tässä lukemisasiassa. Itse mietin, että onko 15-vuotias kypsä nuori jo liian "kypsä" ns. nuortenkirjoihin? Monessa kirjassa käsitellään aika rankkojakin teemoja ja jotenkin se vaikeuttaa ainakin minulla lahjan ostamista nuorelle, vaikka sinällään joku kirja olisikin hyvä.

   Poista
  2. Olen nyt tutustunut kyseisiin kirjoihin, ovat ehkä vähän vanhemmille. Nykyään hyvät nuorten kirjat sopivat myös aikuisille, joten saatan lukea näitä itse.
   On aika vaikea ostaa kirjoja 11 - 14 -vuotiaille. Viisitoistavuotiaasta asti ainakin käy useimmat aikuisten kirjat, luulisin.

   Poista