keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Hannele Huovi ja Kristiina Louhi: Ahaa! sanoi PikkuruuKaikki varmasti muistavat lapsuudestaan Tammen kultaiset kirjat -sarjan lastenkirjat, joita Tammi on julkaissut 1950-saakka ja jotka ovat käännöksiä amerikkalaisista kirjoista. Niitä on julkaistu jo peräti yli 210! Muutama vuosi sitten Tammi lanseerasi uuden Tammenterho-sarjan, joka visuaalisesti muistuttaa hieman tuota vanhempaa sarjaa, mutta mikä hienointa, tässä uudessa sarjassa tekijät ovat kotimaisia.

Bongasin Ahaa! sanoi Pikkuruun kirjakaupasta puhtaasti nimekkäiden tekijöidensä vuoksi. Lastenkirjojen kuvittajana Kristiina Louhi on tuttu esimerkiksi Aino- ja Tomppa -kirjoistaan. Hannele Huovi tunnetaan puolestaan muun muassa Vladimirin kirjasta, Jättityttö ja Pirhosesta ja Miinalan Veikon nyrkkeilykoulusta

Ahaa! sanoi Pikkuruu on miellyttävän oloinen kuvakirja noin 1-4 -vuotiaille. Pikkuruu on pieni oravanpoika, joka lähtee metsään mustikoita poimimaan. Retkellä hän kohtaa eri eläimiä ja oppii näiltä uusia taitoja, kuten uimista Sauli Sammakolta ja rakentamista Sami Piisamilta. Kaikki rohkaisevat Pikkuruuta kokeilemaan uusia taitoja ja aina kokeiltuaan niitä hän tunsi voimiensa kasvaneen. Jännittävyyttä tarinaan ja kuvitukseenkin tulee, kun kohdataan pelottava susi, jonka saaliiksi voi joutua.

Tarina on yksinkertainen ja sikäli tyypillinen lastenkirjoille, että sama kuvio toistuu eri eläimiä kohdatessa, mutta kokonaisuus on kielelllisesti laadukas, esimerkiksi:

-Sinäpä olet kepsakka kertomaan, sanoi Kettu Keikkuhäntä.
-Melkein yhtä etevä kuin kettu!
-Ahaa! sanoi Pikkuruu ja hänen rintansa pullistui ketun kehuista.

Kuvitus on esittävää, värikästä ja raikasta. Louhin kädenjäljen jollain tapaa tunnistaa, jos Tomppa-kirjat ovat tuttuja. Kaikenkaikkiaan kirja tuntuu sitä viehättämämmältä, mitä enemmän sitä tutkin. Eikä se loppujen lopuksi tee pahaa aikuisenkaan kuulla rohkaisua, että sinusta voi tulla vaikka mitä.

Rouva Huu on kirjoittanut Pikkuruusta ja Paula sarjan muista kirjoista.

Hannele Huovi (teksti) ja Kristiina Louhi (kuvitus): Ahaa! sanoi Pikkuruu
Tammi, 2009, Tammenterho-sarja

2 kommenttia:

  1. Kirjan tekijät ovat kyllä kova kaksikko, siksipä laatu ei ihmetytä :). Kirjasta jää kyllä helposti lentävä lause elämään! Ahaa!
    Kiva, kun kirjoitat välillä kuvakirjoistakin, jään heti innolla seuraamaan :).
    Terveisin toinen perheenäiti :).

    VastaaPoista
  2. Kerrassaan suloisen kuuloinen kirja! Panen korvan taakse!

    VastaaPoista