perjantai 6. syyskuuta 2013

Riina Katajavuori: Pentti Kanariansaarilla
Kiinnostuin Riina Katajavuoren tuotannosta luettuani aikoinaan hänen äitiydestä kertovan teoksensa Lahjat (2004) ja sittemmin olemme lukeneet myös hänen Pentti-kuvakirjojaan. Kuvittaja Salla Savolainen on myös tuttu monesta yhteydestä. Hän on kuvittanut esimerkiksi Nopoloiden lastenkirjan Heinähattu, Vilttitossu ja Kalju-Koponen (2012). Niinpä tämä kaksikko yhteistyössä on mielenkiintoinen kombinaatio.

Pentti-kirjoja on useampia ja tässä esittelyssä viimeksi kirjastosta lainaamamme Pentti Kanariansaarilla. Kotimaisissa lastenkirjoissa on se hyvä puoli, että kulttuurin ja ympäristön kuvaus on niin tuttua: 

Sohjo, sohju, loska, hyhmä, räntä, nuosta. Sanoja riitti, mutta ei sää siitä muuksi muuttunut. Milloin tulee kunnon talvi? kysyy Pentti. Talvella pitäisi olla pakkanen ja hanki ja nietos ja tähtien tuike. Tämä vuodenaika on pimeä pussi eikä mikään talvi. 

Harvemmin ulkomaisissa lastenkirjoissa näkee räntäsadetta kuvituksessa.

Kirjassa Pentti-poika ja vanhempansa kyllästyvät Suomen loskaan ja lähtevät aurinkolomalle Kanariansaarille. Kirja on pitkälti realistista reissun kuvausta lentokentältä, lentokoneesta ja lomakohteesta, jossa syödään aamiaista, käydään huvipuistossa, uima-altaalla, rannalla... Krokotiilin muotoinen uimapatjakin on monelle lapselle tuttu. Erikoisempaa on se, että Pentin äidillä on keitetyt kananmunat kennossa eväänä lentokoneessa.

Kuvitus on kuvassa esiintyvän kannen tyylistä. Sekin realistista, mutta mielestäni kuvituksessa on mukavia yksityiskohtia lapselle katseltavaiksi, esimerkiksi mitä kaikkea Pentin repusta tursuaakaan.

Lainasin kirjan, koska nuorimmainen oli kesällä ensimmäistä kertaa lentokoneessa ja ajattelin, että voimme samalla vähän muistella omaa lomamatkaa. Lapset pitivät kirjasta ja kuuntelivat mielellään, mutta eivät ole sen jälkeen lukeneet kirjaa, vaikka se on ollut esillä.

Tästä kirjasta taisin itse pitää enemmän kuin lapset! Voin myös suositella Pentti miesten Lapin-reissulla, jossa on samantyyppistä realistista kuvausta junamatkasta.

Riina Katajavuori ja Salla Savolainen: Pentti Kanariansaarilla
Tammi, 2006 (31 s.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti