torstai 18. lokakuuta 2012

Ahaa Teatteri: Mimmi Lehmä ja Varis
Satupäivän ja syysloman kunniaksi suunnistimme Tampereelle Ahaa Teatterin näytökseen Mimmi Lehmä ja Varis. Hahmot ovat tuttuja ruotsalaisista kuvakirjoista ja oli itsellekin jännittävää nähtä, miten tarinat sovelletaan teatteriesitykseen. Täytyy sanoa, että odotukset ylittyivät!

Marja Skaffari Mimmin roolissa suurine silmineen tavoitti lehmän raikkaan lapsekkuuden. Tarinassa Mimmi iloitsi kesästä ja halusi tehdä hauskoja juttuja, kuten kiivetä puuhun, keinua ja uida. Varista tietenkin äärettömästi hävetti ja nolotti Mimmin tempaukset. Esityksessä oli monta tuttua kohtausta eri kirjoista, esimerkiksi juuri keinuminen.


Variksen roolissa oli Jerry Mikkelinen loistavasti! Sen sijaan nainen isännän roolissa hieman ihmetytti jälkikäteen lapsikatsojiamme, mutta kun isäntä oli samalla pelimanni, niin tämäkin rooli lunasti paikkansa. Laulut ja isäntäpelimannin vähäeleinen taustamusiikki nimittäin täydensivät tarinaa yksinkertaisen tyylikkäästi ja mukaansatempaavasti.

Nainen ei siis ollut uskottava isäntä roolivaatteista ja parrasta huolimatta - sikäli kummallista, että mies oli hyvin uskottava varis!

Lapset ovat tarkkoja: jälkikäteen nimittäin pohdittiin muun muassa, että kirjoissa isännällä on lippalakki mutta näytöksessä tavallinen lakki. Kohdeyleisön mielestä hauskinta oli, kun Mimmi pyllähti puusta alas ja se, kun Varis halusi pullapullapullapullaaa lal lal laa.

Huonointa tai "ällöttävintä" oli kuulemma Mimmin ja Variksen pusu... Ehkä se ei olekaan hempeydessään alkuperäiskirjojen henkeä, mutta teatteriesityksessä teemaksi nousi ystävyys, johon liittyi vähän tällaista kaverillista halailuakin.

Koko noin tunnin mittainen näytös tapahtui samoissa lavasteissa ilman väliaikaa. Tämä on mielestäni erittäin hyvä mitoitus lapsikatsojan kannalta - myös nuorimmaisemme kohta 3-vuotias jaksoi katsoa ja keskittyä alusta loppuun. Pienen teatterin hyviä puolia on se, että joka paikasta näkee ja kuulee hyvin. Lapsia nauratti monta kertaa ja dialogissa oli myös aikuiselle katsojalle mukavia heittoja.

Tässä mieleenjääneitä lausahduksia:
Sinun hulluutesi on tarttuvaa Lehmä!
Maito pakkautuu päähän!
Olen allerginen vedelle!
Vi tackar alla passagerare och välkomna åter!

Tässä linkki Ahaa Teatterin Mimmi Lehmä ja Varis -sivuille, jossa tarkempia tietoja ohjauksesta ym. Valokuva esityksestä Robert Suhonen. Ahaa Teatteri on erikoistunut lasten- ja nuortennäytelmiin, ja tämän perusteella menemme todennäköisesti katsomaan myös ohjelmistoon tulevan Viirun ja Pesosen joulun.

Kuvan kirja: Lehmä joka tahtoi keinua
Jujja ja Tomas Wieslander
Suom. Pirjo Santonen (alkuteos: Mamma Mu gungar)
Kuvittanut Sven Nordqvist
Mäkelä 1993, 2009

2 kommenttia:

  1. Mimmi on niin symmpis! Tämä olisi hauska nähdä jos Tampereen suunnassa liikkuisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On upeaa, että Tampereella on lapsiin ja nuoriin keskittyvää teatteritoimintaa ja vielä laadukasta sellaista.

      Poista